Google Keurmerk wordt een feit

Google keurmerk voor webwinkels

Google Trusted Stores is sinds kort beschikbaar voor alle Amerikaanse online retailers. Het Google keurmerk biedt informatie voor bezoekers en garanties voor de kopers. Speciale badges zijn te zien in webwinkels, maar zullen straks ook te zien zijn in Google’s gewone zoekmachine en in Google Shopping.

Wanneer de consument met de muis over een Trusted Store badge heen beweegt, krijgt de consument allerlei informatie te zien over de desbetreffende webshop. De gegevens op de report card  komen deels van de online retailer in kwestie, en voor een deel worden ze door Google zelf verzameld.

Kopersbescherming

Google zegt het keurmerk alleen toe te kennen aan webwinkels die betrouwbaar zijn, die een goede klantenservice bieden en die bestellingen op tijd verzenden. Wie als consument koopt bij een Trusted Store, geniet volgens Google free purchase protection. Google zal eventuele problemen van kopers helpen oplossen tot 60 dagen na het plaatsen van de order. De zoekgigant staat daarbij voor duizend dollar garant.

Extra verkopen door keurmerk Google

Google keurmerk
Google begon afgelopen oktober een pilot met Trusted Stores, waaraan onder meer Overstock.com en Wayfair deelnamen. De resultaten waren boven verwachting volgens Google: ‘Het programma geneerde positieve feedback van shoppers en extra verkopen voor merchants.’

Gratis keurmerk

Google Trusted Stores is voor zowel online retailers als webshoppers gratis. De badges zijn al te zien in AdWords (voorbeeld), binnenkort ook op Google.com (organisch) en in Google Shopping. Vorige week werd bekend dat Google stopt met de gratis opname van webwinkels in zijn Amerikaanse productenzoekmachine. Google Nederland liet daarop weten dat de wens leeft om ook hier alleen adverterende webwinkels toegang te verschaffen.

Google Keurmerk Trusted Stores in Nederland

Wanneer komt het Google Keurmerk beschikbaar voor webwinkeliers in Nederland? Twinkle vroeg het aan een woordvoerder van Google: ‘We hebben niets aan te kondigen op dit vlak en dus kunnen we hier helaas niet op vooruitlopen.’

In de Verenigde Staten reageren marktkenners niet onverdeeld enthousiast op het keurmerk van Google, omdat tracking, order en pricing data het wisselgeld zijn voor de eventuele extra verkopen van webwinkels.

Dit artikel verscheen in Twinkel

Plaats een reactie